sobota 30. júna 2012

Bratislava na rytinách Friedricha Bernarda Wernera

Friedrich Bernard Werner (1690-1776) patrí k najvýznamnejším kresličom a vedutistom stredoeurópskeho baroka. Počas svojho života precestoval viaceré historické stredoeurópske krajiny ako Čechy, Moravu, Sliezsko, Poľsko, Sasko, Bavorsko, Rakúsko a Uhorsko, a práve vďaka tomu je jeho dielo veľmi rozsiahle. Je autorom stoviek kvalitných rytín a tušových kresieb, vďaka ktorým prekonal dielo M. Meriána zo 17. storočia. Werner svoje rytiny vydal u známeho augsburského medirytca a vydavateľa Martina Engelbrechta (1684-1756)

Obr. 1: Friedrich Bernard Werner (1690-1776)

Prinášam niekoľko veľmi pekných Wernerových medirytín Bratislavy, ktoré sú dnes pre nás vzácnym zdrojom poznatkov o tom, ako Bratislava vyzerala v období baroka. V odbornej literatúre je zmienka o Wernerovej žiadosti z roku 1732 adresovanej vtedajšiemu uhorskému miestodržiteľovi Františkovi Lotrinskému. Žiadosť sa mala týkať povolenia vyhotoviť predlohy v interiéri historickej Bratislavy. O tom, že F. Lotrinský žiadosti vyhovel, svedčia aj nasledujúce kresby mesta ako aj jeho interiéru. Werner pri svojej práci používal najmä techniku lavírovanej perokresby. (1)

Obr. 2: Pekná kolorovaná veduta Bratislavy z pravého brehu Dunaja (dnešná Petržalka) z roku 1732. Hore uprostred názvová páska, pod vedutou register objektov mesta. 

Obr. 3: Pohľad na Bratislavský hrad (1735). Okrem iného zaujme aj intenzívna lodná preprava na Dunaji.

Obr. 4: Veduta mesta spoza mestských hradieb od východu na západ (medzi 1720 a 1756). Dunaj vľavo, všimnite si pekne obhospodarované polia pred mestom, ako aj kolorovanú kartušu s mestským erbom uprostred dole.

OObr.5: Tá istá, tentokrát kolorovaná veduta 

Obr. 6: Veduta mesta tentokrát od severu (medzi 1712 a 1740). Uprostred hore názvová páska, ktorú nesú anjeli, na dolnom okraji erb mesta a figurálna štafáž. Pod vedutou latinský a nemecký text o histórii mesta.

Obr. 7: Pohľad na Bratislavský hrad z Pálffyovskej záhrady (medzi 1720 a 1756). Pod hradom rozsiahla  Pálffyho kúria. Za zmienku stojí zaujímavá konštrukcia postavená okolo mohutného stromu, ktorá slúžila zrejme ako vyhliadka (vľavo).

Obr. 8: Pohľad na kostol a kláštor milosrdných bratov v Bratislave (medzi 1720 a 1756). Medirytina zachytáva pohľad na kláštorný komplex rehole milosrdných bratov (rehola sv. Jána z Boha), ktorí prišli do Bratislavy v roku 1669 a pred mestským opevnením si postavili kostol Navštívenia Panny Márie, kláštor a nemocnicu pre nemajetných obyvateľov (mužov). Objekty boli vážne poškodené vojnovými udalosťami v osemdesiatych rokoch 17. storočia a po rekonštrukcii vznikol takýto pôsobivý objekt jednotného slohového charakteru (1).

Obr. 9: Dóm sv. Martina (medzi 1735  a 1745).

Obr. 10: Barokovo upravená Esterházyho záhrada (medzi 1720 a 1756). Pravdepodobne v priestoroch dnešnej záhrady Letného arcibiskupského paláca 


Použité zdroje: Mollova mapová zbierka (http://mapy.mzk.cz/)
                       (1) http://www.gmb.sk/sk/month/detail/januar_2009


Autor: Marek Valko

4 komentáre:

  1. This undoubtedly has a lot to do with the lower quantities
    of HGH in the body;
    Sytropin works to provide a pure dose of HGH that replenishes those levels in a very efficient way.
    The nasal sprays and pills supposedly containing HGH do not provide
    enough to make a difference. ' Keeps Your Heart Healthy - Healthy HGH levels have a positive correlation with an increase in good cholesterol and a decrease in bad cholesterol in scientific studies.
    Also see my website :: HGH

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Sign in along with your Xbox 360 Stay account, or generate your new account
    after creating your own selection. This isn't anything new to the "Silver" accounts, though. This method is a one time registration to our General Gaming Forum.

    Check out my web site ... msp codes

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nikki Montgomery is a fitness and beauty expert with about 7 years experience in cellulite treatments.
    And also some of the underweight people are also such complaints.
    The best way of dealing with cellulite & stretch marks ( is by choosing a treatment
    option and sticking to it.

    Feel free to surf to my webpage ... effective stretch marks remover

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Aw, this was an incredibly good post. Taking the time and actual effort to make a very
    good article… but what can I say… I put things off a whole lot and don't seem to get nearly anything done.

    Check out my web page how to get more followers on twitter yahoo answers

    OdpovedaťOdstrániť